Labels
“Loopbaanbegeleiding maakt mensen autonomer en weerbaarder”
Eszter de Kleine (53) is als teamleider bij de FNV verantwoordelijk voor alle dienstverlening uitgevoerd door vrijwilligers. Binnen De Vakbeweging heeft ze met haar evenknie van CNV - Karlien Haak - een eigen vergadermodus ontwikkeld. “We bellen altijd op woensdag als we allebei gaan wandelen.”
“Ik heb Karlien Haak van het CNV nog nooit in levenden lijve ontmoet. Ons contact startte tijdens corona. Ik heb haar dus alleen via een scherm gezien. Zij kwam met het idee voor de wandelende vergadering op woensdag, omdat zij helemaal gek werd van het niet kunnen bewegen. Een gewoonte was snel geboren. Met mijn Friese stabij Silke maak ik nu iedere woensdag een lange wandeling, terwijl ik Karlien aan de telefoon heb. Wij kunnen het op inhoudelijk gebied supergoed met elkaar vinden. Vooral ook, omdat we een gedeelde passie hebben: Van loopbaanbegeleiding vakbondswerk maken. Ik geloof daar zo sterk in, omdat je door loopbaanbegeleiding mensen bewust kan maken van wat ze kunnen. Hierdoor krijgen ze meer zelfinzicht en worden ze weerbaarder en autonomer. Daarmee kunnen ze hun eigen positie op de arbeidsmarkt versterken.”
Dichtbij mensen staan
“De Regionale Mobiliteits Teams zijn in het leven geroepen voor mensen die door corona hun werk kwijtraken. Om die weer op een juist pad te zetten. In de praktijk zien we nu echter vooral veel kandidaten in het kader van de arbeidsmarkttransitie. Het proces voor kandidaten werkt als volgt: Je meldt je aan en dan krijg je eerst een intakegesprek. Dan wordt er gekeken waar de vraag ligt en wat er nodig is. Binnen het RMT wordt er een plan van aanpak opgesteld. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit workshops om competenties uit te breiden of testen die helpen om erachter te komen waar kwaliteiten en interesses liggen. Al die tijd houd je als kandidaat dezelfde begeleider. Daar zit ook echt toegevoegde waarde in en dat is ook wat wij als vakorganisaties willen: Dichtbij mensen staan. De rol van loopbaanbegeleider past ons wat mij betreft ook zo goed, omdat wij geen enkel ander belang hebben dan het belang van de werknemer. Wij werken niet in opdracht van iemand. Dat maakt dat we belangeloos zijn en werken vanuit gelijkwaardigheid en nabijheid.”
Regelingen
“In ons gezamenlijke netwerk als CNV en FNV ligt ook nog een potentie die we willen ontsluiten. Daar moeten we nog aan werken, vind ik. Maar in de basis zijn we goed op weg. Als je er over nadenkt, is dit ook een logische route. Op collectief niveau waren er al wel regelingen op het gebied van loopbaanbegeleiding beschikbaar via cao’s. Prachtige regelingen zelfs, maar eerst werd daar nauwelijks gebruik van gemaakt. Daarna zag je dat loopbaanbegeleiding toegankelijker werd, maar het waren vooral de hoogopgeleiden die ons wisten te vinden. Je zag toen trouwens al bij die categorie dat ze het als prettig ervaarden om zo’n traject via een onafhankelijke partij te laten verlopen. Met De Vakbeweging hoop ik dat we loopbaanbegeleiding juist ook voor een doelgroep in kunnen gaan zetten, die ons van nature minder goed weet te vinden of het minder in de mindset heeft. Juist die groep mensen richting duurzaam werk kunnen helpen, dat vind ik mooi.”