Labels

Verbindingsofficier
Vakbond CNV

“Een gelukkig mens maakt een goede werknemer”

Job Marskamp (38) is ruim vijf jaar vakbondsbestuurder en heeft een achtergrond in HR en de politiek. Vanuit het CNV houdt hij zich ook bezig met de RMT’s in Utrecht, Zuid-Holland en de Vechtstreken. “Ik zoek altijd de ruimte en neem de ruimte.”

“Het Regionale Mobiliteits Team in Utrecht was een voorloper, een pilot in de regio. Het werd opgezet vanuit de aanname dat er door corona veel werkloosheid zou ontstaan. Die economische crisis werd niet zo groot als we toen allemaal dachten, maar de aanname gaf de urgentie om te gaan samenwerken. Soms is dat nodig om een doorbraak te kunnen forceren. Het is goed geweest dat de samenwerking is ingezet, want we kunnen in potentie veel gebruik maken van elkaars professionaliteit. De pilots gaven gelegenheid om de structuur voor de samenwerking op te zetten. Uiteindelijk zijn de onderlinge verhoudingen cruciaal om een samenwerking succesvol te maken. Ik vind het belangrijk om daarin te blijven investeren. Zorg dat die ontspanning erin blijft. En ik denk vooral dat je moet blijven kijken: Voor wie doe je het? Uiteindelijk is antwoord namelijk ook simpel: Een mens met een vraagstuk. Voor die persoon kunnen we gezamenlijk meer betekenen.”

Job Marskamp

Beter helpen

“De uitdagingen die we op de arbeidsmarkt tegemoet zien, zijn groot. Voor een groot deel komt dat door de technologische ontwikkelingen die razendsnel gaan. Een deel van werknemers kan dat niet bijbenen. Die groep is groter dan wij denken en is kwetsbaar, omdat ze vaak in een flexibel contract zitten. Zij moeten geholpen moeten worden om een volgende stap te kunnen maken. In onze samenwerking in De Vakbeweging kunnen we werknemers beter helpen om dat te realiseren. Ik zou het mooi vinden als we hiermee alle mensen kunnen helpen die dat nu nodig hebben, zodat ze een betere basis kunnen creëren en hun inkomenszekerheid kunnen vergroten. Als vakbonden zijn we daarbij gericht op duurzame oplossingen. Een vaste baan vertaal ik niet in een vaste werkgever. We moeten een draai maken van vakontwikkeling naar competentieontwikkeling.”

"Een gelukkig mens maakt een goede werknemer. Daar geloof ik in en dat biedt een mooi uitgangspunt voor De Vakbeweging."

Lees ook